Jaarboeken

Hier tref je alle Jaarboeken aan die de vereniging heeft uitgebracht. Het laatste Jaarboek is uitgelicht.

Jaarboek 2020

Onderscheidend vermogen: verschil maken of overbruggen?

Het Jaarboek staat in het teken van verschillen: tussen inwoners en politici, tussen politici onderling, tussen gemeenten en regionale verbanden. Verschillen die met inhoud te maken hebben, maar ook met stijl, of met verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De ene keer wordt het verschil opgezocht, om je te onderscheiden van anderen, de andere keer wordt het verschil juist overbrugd en wordt gekeken naar overeenkomsten.

Verschillende bijdragen in het Jaarboek gaan in op de diversiteit aan verschillen en manieren om ermee om te gaan. Is er nog ruimte voor lokale eigenheid en lokale voorkeuren binnen regionale samenwerking en hoe aantrekkelijk is het dan voor raadsleden om de samenwerking op te zoeken? Wat is de impact van raadsakkoorden voor een nieuwe manier van samenwerken tussen coalitie en oppositie? Welke dilemma’s komen raadsleden tegen in hun verschillende rollen en taken en welke keuzes maken zij daarbij? Hoe zit het met inwoners die participeren en verschillen en overeenkomsten ontdekken met wat raadsleden willen, maar ook met hun mede-inwoners?

Andere bijdragen zijn niet direct aan het thema gerelateerd, maar gaan wel in op actuele vragen in het lokaal bestuur. Hoe staat de lokale democratie er anno 2020 voor? Welke rol is er nog voor de politiek in het toezicht? Hoe kan de selectie van wethouders worden verbeterd? Gaan gemeenten omvallen als gevolg van steeds meer taken en steeds minder geld? En er is uiteraard ook aandacht voor de effecten van corona op vergaderen en besluitvormen.

Het Jaarboek is verschenen onder verantwoordelijkheid van de redactie, bestaande uit Harmen Binnema (docent en onderzoeker Universiteit Utrecht) en Walter Hooghiemstra (griffier gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Jaarboeken