Jaarcongres 2024
Thema: De griffier in balans
Locatie: Oosterpoort Groningen
Op 3 en 4 oktober is het weer zo ver: het jaarcongres van de VvG. Alle leden van de vereniging zijn hiervoor uitgenodigd.
De donderdagavond 3 oktober is dit jaar integraal onderdeel van het programma. Met later op de avond 'Spektoakel in Grunn'. De jaarcongrescommissie heeft een fantastisch programma voor je samengesteld met inspirerende workshops, excursies en natuurlijk de algemene ledenvergadering. Het belooft een unieke gelegenheid te worden waar we samenkomen om te werken aan ons fysieke en mentale welzijn. Het is ook dé gelegenheid om jouw collega's te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Dus wees erbij!
Bekijk het filmpje voor een impressie.
Programma 3 oktober: Spektoakel in Grunn
- 18.30-20.00 uur: Inloop-ontvangst (buffet)
- 20.00-21.30 uur: Keynote speaker en paneldiscussie, thema: Balans en disbalans in het werk van griffiers
- 21.30 uur: Feest, geniet van muziek en (salsa) dans
- 23.30-00.30 uur: Tour met de nachtburgemeester en nachtgriffier; ontdek de nachtelijke hotspots van de Groningse binnenstad
Vrijdag 4 oktober: vervolg van het programma
- 8.30-9.30 uur: Inloop
- 09.30-10.30 uur: Algemene ledenvergadering (zie stukken)
- 10.45-12.15 uur: Workshopronde 1 en excursies
- 12.30-13.15 uur: Lunch
- 13.30-15.00 uur: Workshopronde 2 en excursies
- 15.15-16.00 uur: Muzikale afsluiting met borrel
Workshops
- Ad-hoc griffiersorkest (o.l.v. studenten van het Prins Claus Conservatorium)
Muziek maken kan rust en balans in je leven brengen. Wie neemt deel aan het (eerste) griffiers-ad hoc-orkest? Breng je eigen muziekinstrument mee en studeer samen met collega’s een muziekstuk in o.l.v. studenten van het Prins Claus Conservatorium (naast de Oosterpoort). Vocalist(en) zijn ook welkom. Piano, drumstel en percussie zijn beschikbaar. De uitvoering is tijdens de afsluitende borrel.
- Courageous conversations (door Elodie van Sytzama)
Af en toe kom je wel eens situaties tegen waar je liever omheen zou lopen of zijn er gesprekken die je liever uit de weg zou gaan. Voor sommige gesprekken is iets meer moed nodig door persoonlijkheden die botsen of emoties die hoog oplopen. Helemaal in een tijd waarin emoties belangrijker lijken dan feiten. Dan is het praktisch om handvatten te hebben waarmee je de leiding houdt in het gesprek, waardoor je in balans kunt blijven.
- De kunst van improviseren (door Alice Faber)
Een griffier in balans heeft speelruimte nodig. Naast de afspraken, spelregels en protocollen, komt het aan op de kunst van het improviseren. In de theatersport wordt gebruik gemaakt van ‘het even niet weten’, ‘ durf te falen’, ‘in het moment blijven’ of ‘ lef tonen’. Dit zijn stuk voor stuk vaardigheden die je ruimte vergroten, zorgen dat je ontspannen blijft in het samenspel en kan (blijven) relativeren.
- Kickboksen (door Sarél de Jong) - body & mind (door Gerda Kamphuis)
Fysiek en mentaal in balans? Dan is deze dubbele workshop ‘Kickboksen en body & mind’ jou op het lijf geschreven. Tijdens deze workshop ga je eerst samen met Sarèl kickboksen. Zij was van 2016 tot 2023 professioneel kickbokser. Zij veroverde vier keer de wereldtitel in de gewichtsklasse < 61 kg en daarvoor in de klasse tot 64 kg.Body and mind
Na de actieve kickboks workshop staat de balans tussen lichaam en geest centraal. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met een mix van yoga, pilates en tai chi oefeningen. Oefeningen voor de nek, schouders en rug (veel voorkomende klachten bij bureauwerkers) en dit allemaal op een bewuste en rustige manier. De workshop wordt afgesloten met een ontspanningsoefening op de stoel.
- Kleur en kleding (door Maartje Vroom)
Wat zie jij, wat ziet de ander? In deze interactieve workshop staat kleur centraal. In het bijzonder kleuren in combinatie met kleding. In hoeverre speelt kleur in kleding een rol als je kijkt naar collega’s? Wat doet kleur met je zichtbaarheid en hoe je overkomt? We gaan waarnemen en kijken wat verschillende kleuren voor je doen en hoe je deze op een goede manier kan inzetten. Uiteraard is er ruimte voor vragen en je krijgt handvatten aangereikt om toe te passen in de praktijk.
- Leidinggeven in balans (door Marije van Duijne Strobosch)
Als griffier balanceer je tussen de rol van griffier van de gemeenteraad en die van leidinggevende aan je team. Deze verschillende rollen doen met hun verschillende perspectieven, andere taken en andere verwachtingen een verschillend appèl. In deze workshop verkennen we actief deze ‘roldrukte’ en hoe je daarin in verbinding blijft met jezelf en de ander.
- De rol van griffiers bij polarisatie (door commissie Openbaar Bestuur)
In de afgelopen jaren is er sprake van grotere tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen. Wat betekent deze polarisatie precies en welk krachtenveld speelt hierbij een rol? Deze workshop met Martijn Jonkers, hoofd communicatie van de gemeente Zaanstad, gaat daar op in en gaat in op jouw rol als griffier bij het depolariseren.
- Stem in balans (door Elzemien Brouwer)
De griffier in balans heeft (óók) een stem. Er wordt wat afgepraat in het vak: adviseren, reageren en overtuigen. Het kost soms bakken met energie. Af en toe hoor je jezelf nóg praten aan het eind van de dag…
Een goede techniek en zingen kan je helpen bij het gezond gebruiken van je stem. Zingen ontspant geestelijk en fysiek én geeft tomeloze energie. Het brengt je een andere manier van communiceren en creëert verbinding. Zingen geeft je bovendien een bredere verrassende kijk op jezelf en collega’s en geeft lol. Leg je stem 1,5 uur in de watten én in ervaren handen. Zangcoach Elzemien neemt je ongedwongen en als vanzelfzingend mee. Doén is haar motto.
- Verdieping kernwaarden van de griffier (door commissie Integriteit)
De commissie integriteit werkt momenteel aan een verdieping van de kernwaarden die eerder zijn beschreven in het boekje ‘Integriteitskompas; morele richtingwijzer voor griffiers’. Het doel van deze workshop is om met een aantal griffiers in gesprek te gaan over de concept beschrijvingen. Van de commissie krijg je bij elke kernwaarde voorbeelden, tips en aanbevelingen. De input uit de workshops wordt verwerkt en eind 2024/begin 2025 ter beschikking gesteld aan de leden.
Wil jij hierover meedenken? Schrijf je dan in voor deze workshop en kies over welke kernwaarde je wilt meepraten: transparantie, rechtmatigheid, neutraliteit of dienstbaarheid/loyaliteit. Voorafgaand aan de workshop krijg je een concept beschrijving van deze kernwaarde zodat je je kan voorbereiden op de workshop.
-
Koester de democratie, gesprek met Ahmed Marcouch en Josse de Voogd(door de commissie Openbaar Bestuur)
Eind 2023 verscheen de eindrapportage van de Adviescommissie Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde (VWDR) met aanbevelingen over hoe de democratie beter kan worden geweerd tegen extremisme, radicalisering en polarisatie. Over dit rapport, dat een dringende oproep is om de democratische rechtsorde weer voor iederéén te laten werken, gaan we in gesprek met commissieleden Ahmed Marcouch en Josse de Voogd. Voorzitter Marcouch roept een ieder (journalisten, sociale mediabedrijven, politie/OM, welzijnswerkers en onderwijzend personeel, etc.) en uiteindelijk wij allemaal, op: “Koester de democratie! Zij is het waard.” https://open.overheid.nl/documenten/0e05f7e0-c508-4e34-afa6-bc3e5d0dc753/file
Excursies
- Groninger Museum
Rondleiding met een expert door het Groninger Museum (gericht op collectief van De Ploeg)
- Martinitoren en Forum
De deelnemers bezoeken twee absolute hoogtepunten van de Groningse binnenstad, een kennismaking met het Forum (de huiskamer van Groningen) en een virtueel bezoek aan de Martinitoren (15 e eeuw). Optioneel kan je de d’Olle Grieze beklimmen.
- Hofjeswandeling
De deelnemers laten zich in de buitenlucht leiden langs de kleine gangen, gasthuizen en hofjes die de Groningse binnenstad rijk is. De gids neemt je mee naar het verleden van minder fortuinlijke Groningers, rondtrekkende pelgrims en de verschillende vormen van liefdadigheid in de Middeleeuwen.
Praktische informatie
De kosten voor het congres worden volledig gedekt. De overnachting is voor eigen rekening.
Aanmelden
De aanmelding is inmiddels gesloten.