Commissie Integriteit

Integer handelen is van groot belang voor de spelers in het openbaar bestuur en griffiers onderkennen dit. De commissie stelt een integere beroepsuitoefening van griffiers centraal. Het gaat ons in eerste instantie om het gedrag van griffiers zelf. Daarnaast ondersteunen wij griffiers bij dilemma's op het gebied van integriteit en morele oordeelsvorming. Dat kan gaan over kwesties in onze eigen beroepsuitoefening, maar er wordt door meer partijen een beroep op onze morele oordeelskracht gedaan. Volksvertegenwoordigers kunnen, gevraagd of ongevraagd, advies van de griffier krijgen dat op morele oordeelsvorming gebaseerd is. Ook hierbij ondersteunt de commissie de griffiers.

Doelen

De commissie bestaat sinds 12 december 2010 en heeft de volgende doelen:

• Het belang van integriteit en morele oordeelsvorming te promoten en het versterken van de morele oordeelskracht van griffiers over handelingen die voortvloeien uit onze beroepspraktijk.
  • De leden van de vereniging ondersteunen bij dilemma’s op het gebied van integriteit en morele oordeelsvorming.
  • Het verzamelen en borgen van morele kennis over integriteitsvraagstukken en morele kwesties binnen de vereniging.

Training De rol van de griffier in het integriteitsbeleid

De commissie heeft al diverse trainingen georganiseerd en gaat hier in 2021 mee verder. Wij zijn hiervoor getraind door het bureau Governance en Integrity. Wij verzorgen de trainingen door middel van kringbezoeken. In deze training keren wij weer terug naar vragen die specifiek spelen in het werk van de griffier: Wat doe je als je een melding van een schending krijgt? Hoe ondersteun je volksvertegenwoordigers bij het voorkomen van schendingen? Maar ook: Hoe help je bestuurders het goede te doen? Verder komen waarden aan de orde die voor ons werk kenmerkend zijn. Hoe moet je als griffier onze kernwaarden wegen als deze met elkaar in conflict zijn? Hoe maken wij zelf moreel juiste keuzes?

Handreiking De rol van de griffier bij integriteitsschendingen

De commissie heeft de Handreiking De rol van de griffier bij vermeende integriteitsschendingen geschreven. Voor een griffier die wordt geconfronteerd met een (aanstaande) melding op het gebied van integriteit in de provincie of gemeente ontstaat (tijdelijk) een ander krachtenveld. Deze handreiking zoomt in op de rol van de griffier in een dergelijk krachtenveld. In 2021 ronden we de herziening van deze handreiking af.

Follow-up Gezag van de griffier

Nu het onderzoek naar Het gezag van de raadsgriffier er ligt, gaan we ermee aan de slag. Deels zal dat bij de activiteiten van de commissie Professionalisering aansluiten. Ook kan het de aanzet voor een beroepscode zijn.

Integriteitkompas

De commissie heeft het boekje Integriteitskompas; morele richtingwijzer voor griffiers uitgegeven, speciaal voor en over griffiers. De publicatie is aan alle leden en werkgeverscommissies toegestuurd. Het kompas helpt griffiers om hun raden en staten te adviseren over integer handelen.

Profielfoto Hans Scherpenzeel
Hans