Seminar Lelystadse Motiemarkt trekt breed publiek

Het stadhuis van Lelystad diende op donderdag 28 maart als podium voor een seminar over de Lelystadse aanpak van de Motiemarkt (nu Ideeënmarkt).

In Lelystad zijn inmiddels zeven Motiemarkten en één KinderMotiemarkt georganiseerd. Een initiatief dat inwoners de kans biedt bij te dragen aan concrete stadsontwikkeling. Het seminar trok een divers publiek: griffiemedewerkers, ambtenaren en raadsleden uit het hele land.

Interesse in Lelystadse Motiemarkt
Door de grote interesse van andere gemeenten in de Lelystadse Motiemarkt, besloot de gemeenteraad een seminar te organiseren om deze kennis en ervaring te delen. De 60 deelnemers hadden vooral interesse om een dergelijke markt op te zetten in hun eigen gemeente. "De interactie, kritische vragen en de uitwisseling van ervaringen was zeer nuttig. Het was geweldig om te zien hoeveel andere gemeenten geïnspireerd zijn door dit concept," aldus Bianca Noordman, raadsadviseur van de gemeenteraad Lelystad.

Programma
Het programma was boeiend: Raadsleden Jack Schoone en Fred Wilcke vertelden over het ontstaan en de succesvolle uitvoering van de Motiemarkt. Ook was er een uitgebreide uitleg over het proces, de spelregels en de financiële aspecten. Raadslid Iris Brouwer-Vink sprak over de rol van raadsleden in de uitvoering van de Motiemarkt. Murat Aktan vertelde over de speciale variant: De KinderMotiemarkt. Lelystad organiseerde deze vorig jaar voor het eerst voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Een aantal oud-deelnemers presenteerden (elk achter een eigen kraampje), hun ideeën en vertelden over hun ervaring met de Motiemarkt. Eerst het bedenken van een idee voor de stad, het uitwerken naar een motie samen met een raadslid, het meemaken van de stemming door de gemeenteraad en daarna de daadwerkelijk uitvoering. De gemeenteraad van Lelystad heeft hele positieve en enthousiaste feedback ontvangen van de deelnemers over het seminar. Het was een nuttige en ontspannen middag waar heel voldaan op terug wordt gekeken.

Waardevol instrument
Vanaf 2024 wordt ‘Motiemarkt’ omgedoopt naar ‘Ideeënmarkt’. Deze benaming is duidelijker voor de inwoners. Het is een waardevol instrument om een directe verbinding tussen raadsleden en inwoners tot stand te brengen. Op de (Kinder)Motiemarkt kunnen inwoners, wijken, scholen, verenigingen etc. hun ideeën voor de stad promoten. Met een vooraf vastgesteld budget (€150.000 voor volwassenen en €50.000 voor de kinderen) wordt er vervolgens op alle ideeën gestemd door de gemeenteraad. Elke deelnemer krijgt op deze manier het lokale democratische proces van A tot Z mee.

Voorbeelden ideeën
Voorbeelden van ideeën uit Lelystad? De aanleg van een vlinder- en pluktuin, steun aan een hospice, watertappunten in de stad, een speeltoestel voor kinderen met een handicap, een creatieve ruimte voor jongeren, opknappen van een voetbalveld in een woonwijk, een mini-muziekfestival en steun bij het opzetten van het Zeekadetkorps.

Beschikbare informatie
Alle documentatie die nodig is voor de organisatie van een Motiemarkt is beschikbaar op: lelystad.nl/raad.