Laatste kans: digitale training De ideale omvang van de griffie

Op 20 november vond in de raadszaal van Breda de voorlopig laatste fysieke training over de ideale omvang van de griffie plaatst.

Tijdens deze druk bezochte training nam Petra Paulides griffiers en leden van werkgeverscommissies mee in de zoektocht naar de ideale omvang van de griffie.

Werkdruk
Recente onderzoeken, zoals de Griffiemonitor 2023 van Necker en het Benchmarkrapport van Marcel Bouman uit 2022, tonen aan dat menig griffie worstelt met werkdruk en beschikbare menskracht. Ook naar aanleiding hiervan werd in Binnenlands Bestuur geconstateerd dat de toenemende hoeveelheid en complexiteit van onderwerpen waarmee gemeenteraden te maken krijgen en het daarmee gepaard gaande groeiende takenpakket van de griffie om een afdoende antwoord vraagt. Raden doen zichzelf te kort door met te kleine griffies te blijven voortmodderen.

Handvatten
In de training krijgen de deelnemers handvatten aangereikt om de impasse te doorbreken. Juist een gesprek over de ambities van de raad moet leiden tot een griffie die daaraan strategisch ondersteuning kan geven. Een griffieplan is daarbij instrumenteel om die ambities en opgaven te beleggen en te borgen. En dat plan is dan niet een product van de griffie alleen, maar een co-productie met de raad.

Nog eenmaal zal deze waardevolle en relevante informatie online de revue passeren tijdens een laatste training op 27 november. Aanmelden kan bij de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden via deze link. Pak deze kans als je de training gemist hebt en start het onderlinge gesprek over ambities en menskracht.