Janneke Kampinga kijkt terug op het IIMC Jaarcongres

Van 14 tot en met 17 mei heb ik het IIMC Jaarcongres in Minneapolis mogen bezoeken.

Het congres stond in het teken van strategische communicatie en 'LIFE'-vaardigheden voor leiders" onder het thema: Get Your Shift Together. Hoe te denken, lachen en genieten van de weg naar succes op de werkvloer en in het leven.

Hoogtepunten waren de Atheense dialogen en de academiesessies, waaronder de vier onuitgesproken communicatiegeheimen die elke raadsgriffier in de gereedschapskist moet hebben. Het congres ging over de digitale overheid: ‘beleefdheidsreanimatie’, de omvang van de griffie, de rol van de overheid in de 21e eeuw, maar wat  vooral ook om kennis te maken en kennis op te doen van collega’s buiten Nederland. Hoe word je raadsgriffier, word je gekozen? En ben je dan raadsgriffier voor een jaar? Werkt dat ook zo bij de burgemeester? Is er een monistisch of dualistisch stelsel? Van elkaar te leren hoe men in bepaalde situaties handelt en te zien hoe men elkaar waardeert.

Wat mij is opgevallen is de trots die veel raadsgriffiers over de wereld hebben. Trots op hun vak, trots op hun medewerkers. Vaak leven we in de waan van de dag en vergeten we (die extra) aandacht te schenken aan de medewerkers die dag-in-dag-uit voor ons klaar staan. Niet iedereen hoeft een lintje, op een podium te staan of een applaus te krijgen als first timer op een congres. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Dat geldt in Australië, Bermuda, België, Engeland, Amerika en zeker ook voor ons nuchtere Nederlanders.

Het werken voor de publieke zaak, dat is waar je raadsgriffiers en de medewerkers op de griffie wakker voor kunt maken. Onze internationale collega’s komen naar Nederland voor een study abroad. Het zou goed zijn dat iedere raadsgriffier eens over de grens van Nederland heen kijkt en dat we samen ons internationale netwerk opbouwen. We hebben vanuit Nederland een ongelooflijk gedreven club met mensen die ook de IIMC een warm hart toedragen en Nederland vertegenwoordigen. Het is net als een lekker ijsje: ik kan u allen vertellen hoe lekker het smaakt, maar u zult hemzelf moeten proeven. Dus ik zou zeggen: Bespreek het met uw werkgeverscommissie en bezoek vooral volgend jaar van 19 tot en met 22 mei het jaarcongres in Calgary, Alberta, Canada. Het is echt de moeite waard.

Ik dank het bestuur en het bureau van de VvG!