Griffie Gumi (Zuid-Korea) bezoekt griffie Amsterdam

De raadsgriffie van de gemeente Gumi (400.000 inwoners) uit Zuid-Korea bezocht onlangs de gemeenteraad en de raadsgriffie van Amsterdam.

De Koreaanse collega’s doen een trip door de Benelux en bezoeken ook Brussel en Luxemburg. Ze willen ideeën op doen voor hun werk en de ontwikkeling van hun eigen stad. Ze werden warm welkom geheten tijdens de raadsvergadering en hadden een gesprek met presidiumlid Suleyman Aslami “Dat zou bij ons nooit gebeuren”, aldus de heer Kim.

In Amsterdam waren ze vooral geïnteresseerd in een burgemeester die tegelijk voorzitter is van het college en ook van de gemeenteraad. In Korea is de scheiding tussen raad en college heel scherp. Ook viel op dat de ondersteuning van raadsleden in Gumi zwaarder is opgetuigd. Raadsleden hebben 1 griffier per persoon tot hun beschikking. Griffiemedewerkers schrijven teksten en doen onderzoekswerk voor hun raadslid. “Raadsleden doen eigenlijk heel weinig zelf.” In Gumi zitten twee partijen in de gemeenteraad met 25 raadsleden. Overeenkomsten zijn er ook. Openbaarheid, digitalisering en het uitzenden en terugkijken van vergaderingen zijn bijvoorbeeld heel vergelijkbaar.

Stedelijke ontwikkeling
Gumi is een stad die krimpt. Het was lang een stad met veel olie-industrie. Nu  die industrie krimpt, krimpt ook de stad. Na het bezoek aan de gemeenteraad en het gesprek met het presidium, gingen de griffiemedewerkers niet naar de grachtengordel maar naar het NDSM-terrein in Amsterdam. Dit is een voormalige scheepswerf. ‘We gaan kijken wat we kunnen leren van hoe jullie omgaan met verdwijnende industrie’.