Column: Wat doe jij nou?! Ditmaal: Anita van Meerveld.

Dat griffier het mooiste beroep op aarde is weten wij allang! Aan de andere kant: iets is alleen maar leuk, omdat het een keer ophoudt…

Daarom start de VvG met een serie van interviews met collega’s die een opvallende carrière move hebben gemaakt. Waarom deden ze dat? Wat beweegt ze? Waar kijken ze op terug? Hebben ze nog tips of brengen ze collega’s op een idee? Evert Bunt is onze razende reporter die de interviews verwerkt in een column!

Bewegingen in griffiersland

Wie: Anita van Meerveld
Was: griffier in de gemeente Ermelo    
Werd: senior adviseur Politiek & Bestuur bij BMC

En dus sprak ik Anita van Meerveld, die meteen met de deur in huis valt. Veel te lang, zo lang had ze nog nooit op één baan gezeten. Al 28 jaar in Ermelo op verschillende rollen en nu dus 9 jaar griffier. Eigenlijk was ze al twee jaar aan het denken over een vervolgstap. Toen die zich eenmaal aandiende gaf ze de raadsleden een nieuwtje. Ze was al bij het meubilair gaan horen voor hun gevoel. Ze ging op de automatische piloot, weer een motie, nog een keer het draaiboek verkiezingen. Op het hoogtepunt nam ze afscheid.

Leuke dingen? Die gaat ze nu doen als interim-griffier of adviseur op het gebied van politiek en bestuur. Want ze blijft verbonden met het griffierschap, daar ligt haar hart. Ze blijft ook lid van de vereniging. Als studiegenoten delen ze al 9 jaar lang lief en leed. Minder leuk is een crisis hier of daar, toch groei je daar zelf ook van. Of een “kerntakendiscussie”; opeens was ze de projectleider bezuinigen dus. Verkiezingen, participatie, integriteit en deep democracy. Krenten in de pap.
En nu commercieel? Anita is niet zo commercieel zelf, ze heeft het voorzichtig aangepakt. Een gesprekje, eerst even verkennen. Nu hoeft ze niet te kiezen want je kunt als interim griffier of adviseur alle projecten blijven doen die het zo interessant maken. Ze was van harte welkom in haar huidige interim klus, statengriffie Noord-Holland. Werken bij BMC noemt ze het een gevoel als vroeger in de snoepwinkel. Dat je builtje al vol is voor je op de helft bent.
Uitstel van executie, Anita? Nee, nee, nee, juist met haar brede ervaring heeft ze nu alle kansen. In een andere gemeente of provincie zou ze meer van hetzelfde hebben gedaan. Nu kan ze zichzelf kwijt in nieuwe opdrachten. Misschien dat het op termijn gaat kriebelen, maar dat ziet ze nu nog niet voor zich. Bij BMC is ze in een warm bad terecht gekomen. Ze connecten, leeromgeving, adviseren bij moeilijke vraagstukken, wandelend in Coronatijd. Die breedte van zo’n consultancy bedrijf bevalt heel goed.
Ze heeft een prachtig afscheid gehad. Haar rugzak is gevuld met kennis, processen, politiek bestuurlijke sensitiviteit en een gezonde nieuwsgierigheid naar de vraag achter de vraag bij de volksvertegenwoordigers. Heimwee? Nee, weg is weg. Dat kon ze goed loslaten, ze was al 2 jaar bezig met heroriënteren. Leuk om op de markt weer iemand te spreken, zegt ze, als gewoon mens.

 

Profielfoto Anita van Meerveld