Terugblik lunchgesprek klankbordcommissie voor de rekenkamer

Vorige week vond een lunchgesprek plaats in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers over de invulling van de klankbordgroep.

Nu raadsleden niet langer deel mogen uitmaken van de rekenkamers, is het extra belangrijk om het contact tussen raad en rekenkamer goed te houden.

Klankbordgroep
Veel gemeenteraden hebben daarom gekozen voor een klankbordgroep. Maar hoe ziet die er dan uit? En hoe is hun taak geformuleerd?

Dat bleek nogal te verschillen. In sommige gemeenten fungeert niet een aparte commissie als zodanig, maar werkt het fractievoorzittersoverleg als klankbord, soms is dat de auditcommissie. Er bleken ook gemeenten waar per onderzoek een klankbordcommissie wordt samengesteld. In zo’n geval praat men dan ook mee over de formulering van de vraagstelling. Ook blijkt een klankbordcommissie soms wel, maar soms ook niet de gesprekken van de rekenkamer met de afzonderlijke fracties te vervangen. Dat ligt aan de cultuur die er heerst: spreekt men vrijuit met andere fracties erbij of niet?

Taakinvulling
Interessant is ook de taakinvulling van de klankbordcommissie: soms geven zij alleen ideeën en suggesties door, in sommige gevallen mogen ze ook iets over de conclusies en aanbevelingen zeggen, in die zin dat zij adviseren hoe deze het beste landen bij de raad.

De provincie Zeeland (die al sinds 2011 een zogeheten Programmaraad heeft) gaf aan dat de voorzitter daarvan ook de ambassadeur van de rekenkamer is en elke twee maanden verslag doet in de commissie bestuur.

De inbreng van een aantal griffiers was dan ook dat je eerst met de raad of het presidium moet bespreken wat de taak van zo’n commissie zou moeten zijn en dan pas de stap moet nemen of een bestaande commissie daartoe geschikt is of dat je een nieuwe groep mensen moet vragen.