Juridische Vraagbaak, vraag van de maand

Kan een fractie van de oppositie via het recht van interpellatie vragen stellen aan de coalitie?

Toelichting vraag
De gemeenteraad wordt geconfronteerd met een bestuurscrisis: een wethouder stapt op.

Een fractie van de oppositie wil de eerstvolgende raadsvergadering aangrijpen om over de ontstane situatie vragen te stellen aan de coalitiepartijen en wil hiervoor een beroep doen op het interpellatierecht.    

Antwoord 
Het recht van interpellatie is geregeld in artikel 155 lid 2 Gemeentewet en wordt nader uitgewerkt in het Reglement van Orde. 

Het recht van interpellatie staat een raadslid ten dienst om in de raadsvergadering inlichtingen te verkrijgen van het college, haar individuele leden of de burgemeester (als bestuursorgaan). Daartoe dient het raadslid vooraf (binnen een in het RvO geregelde termijn) een verzoek in bij de voorzitter met de te stellen vragen.

Samen met het vragenrecht (geregeld in artikel 155 lid 1 Gemeentewet) vormt het interpellatierecht het uitvloeisel van het inlichtingenrecht van de raad. Het instrument van interpellatie is dus niet bedoeld om tijdens een raadsvergadering de coalitie te ondervragen. In de vergaderpraktijk en media wordt ook de term interpellatiedebat gebezigd. Onder meer bij de Tweede Kamer is dit het geval. Ook Wikipedia omschrijft het recht van interpellatie als een uitnodiging tot een debat aan de minister. Het gaat echter niet om een debat. Het gaat bij het wettelijk instrument van interpellatie om het ondervragen van een bestuurder of bewindspersoon, ter verkrijging van inlichtingen via vooraf ingediende schriftelijke vragen.