Drukbezochte Netwerkdag Raadsadviseurs

Vrijdag 27 september stroomde het stadhuis van Amersfoort vol met raads- en statenadviseurs voor de tweede netwerkdag van deze beroepsgroep.

Het grote aantal aanmeldingen onderstreepte het belang en de behoefte van adviseurs op de griffie om elkaar te ontmoeten en over thema’s en opgaven met elkaar in gesprek te gaan.

Programma
Het programma kende een plenair gedeelte over het actuele thema polarisatie en een zestal workshops over jongerenparticipatie, de omgevingswet, raadscommunicatie en weerbaar bestuur.

In het plenair gedeelte lichtte Ron van Wonderen (Verwey Jonker Instituut) het fenomeen polarisatie toe, waarbij hij aangaf dat polarisatie niet iets nieuws is, maar al een lange geschiedenis kent. Daarnaast betoogde hij dat polarisatie niet per definitie iets slechts hoeft te zijn, zolang het gesprek tussen tegenstanders gevoerd kan worden. Juist uit polarisatie kunnen nieuwe inzichten voortkomen om verder op door te gaan. Wanneer polarisatie overgaat in uitsluiting en verkettering verliest het zijn meerwaarde.

Discussie
Daarna discussieerden Loes ten Dolle (raadslid in Winterswijk), Peter Oskam (griffier Tweede Kamer), en Paul Dekker (hoogleraar aan Tilburg University)  onder leiding van Ruurd Palstra (raadsgriffier Velsen en vicevoorzitter VvG) over de recente ontwikkelingen rond politieke polarisatie en hoe je daar handen en voeten aan kunt geven. De negatieve gevolgen van de huidige polarisatie stralen ook af op de provincies en de gemeenten.

Workshops
In verschillende workshops werden de deelnemers bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen en ideeën, waarbij het onderling delen daarvan voorop stond. Pascale Georgopoulou nam de deelnemers mee in de wondere wereld van de omgevingswet en hoe de rol van de raad daarbinnen beter geborgd kan worden. Titus Visser van het ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur presenteerde in twee sessies de rol van het Netwerk Weerbaar Bestuur en de wijze waarop agressie en intimidatie een rol kunnen spelen binnen de lokale politiek en de griffies in het bijzonder. Daarbij kwamen ook voorbeelden uit de dagelijkse praktijk naar voren en de manier hoe daarmee omgegaan kan (of liever moet) worden om het tij te keren. Anne Marie Kortleve (communicatieadviseur op de griffie van de gemeente Utrecht), gaf voorbeeldige voorbeelden van effectieve en vernieuwende raadscommunicatie. Hoewel Utrecht over voldoende mensen daarvoor beschikt, had zij ook ideeën voor de kleinere griffies om meer naar buiten toe te communiceren.

In de workshop over jongerenparticipatie namen Jennyca Herik van de Nationale Jeugdraad, Youri Kok van bureau Jong en je wil wat (gem. Eindhoven) en Dennis Nijzing & Noah Terpstra van de gemeente Apeldoorn het publiek mee in verschillende succesvolle voorbeelden van jongerenraden in Nederland, die het net even anders doen dan de ‘standaard’. Verder gaven zij het publiek handige tips en randvoorwaarden, die cruciaal zijn voor de slagingskans van jongerenparticipatie.  

Organisatie
De organisatie en het programma van de netwerkdag waren in handen van Maud Schuurmans (raadsadviseur Capelle ad IJssel), Yanne Weijers (raadsadviseur Helmond), Maikel Tönnissen (raadsadviseur Amstelveen) en Ralph de Vries (bestuursadviseur VvG). Ook de griffie van Amersfoort heeft geheel belangeloos meegewerkt aan het beschikbaar stellen van de raadszaal en commissiekamers, terwijl de VvG de kosten voor catering voor haar rekening heeft genomen.

De verwachting is dat er volgend jaar wederom een netwerkdag georganiseerd gaat worden. Hou de Headlines en oproep daarvoor in de gaten!