Update IIMC door Sarah Jeffries en Hans Rijs

Wat kan onze internationale koepelorganisatie IIMC (International Institute of Municipal Clerks) voor mij als niet-Amerikaanse griffier eigenlijk doen? Wat is het voordeel om deel uit te maken van een internationale organisatie? Dit  zijn  vragen die wij in Engeland en Nederland al vaak hebben gehoord. Zelf zijn we uiteraard al overtuigd van de voordelen van het IIMC want anders hadden we er niet voor gekozen om bestuurslid van deze organisatie te willen zijn. We zetten ons in om met het internationale netwerk meer te bereiken en dit ook zichtbaarder te maken voor onze leden. Daarom hierbij een kleine update over hetgeen we de afgelopen maanden samen hebben gedaan.

Collega’s van de Engelse vereniging SLCC hebben vorig jaar voor hun opleiding Community Governance Course het Nederlandse gemeentelijk stelsel bestudeerd. De Maastrichtse hoogleraar Klaartje Peters gaf o.a. les aan deze studenten over het politieke systeem in Nederland en de hele groep woonde digitaal een vergadering van de gemeenteraad in Bodegraven-Reeuwijk bij en ging na afloop daarvan in gesprek met leden van de gemeenteraad. Eigenlijk was het de bedoeling om de studenten door heel Nederland stage te laten lopen. Een 10-tal collega’s had zich ook al aangemeld om een Engelse collega te begeleiden maar dit kon helaas niet doorgaan. We hopen dat we misschien dit jaar maar zeker volgend jaar meer van dit soort uitwisselingen tussen onze landen kunnen faciliteren en ook denken we daarbij aan internationale stages zodra de reisbeperkingen zijn opgeheven. Een aantal collega’s heeft al aangegeven hiervoor interesse te hebben.

We willen ook onze leden meer toegang geven tot wereldwijde studieprogramma's. In januari gaven we daarom ook een gezamenlijke presentatie voor IIMC-medewerkers hoe de structuur te gebruiken die het SLCC heeft om haar leden op te leiden. IIMC heeft aangeboden om hun programma's toegankelijker te maken voor de leden buiten Amerika. Kleine stapjes misschien, maar we boeken zeker vooruitgang en er komt nog meer.

Een ander voordeel van het onderdeel zijn van het IIMC is de mogelijkheid om collega's te helpen die niet over de middelen beschikken die wij wel hebben. We konden ons internationale sponsornetwerk het afgelopen jaar gebruiken om IMASA in Zuid-Afrika te laten ondersteunen, wat door hen zeer werd gewaardeerd.

 

Samen met onze International Development Consultant Tom van der Hoven werken we hard aan het uitbreiden van intervisie groepen. Onze ervaring is dat door met elkaar te praten over de uitdagingen waar we voor staan, we heel veel van elkaar kunnen leren. Via Zoom hebben we rondetafelgesprekken georganiseerd en deze werden zeer gewaardeerd door de deelnemers uit verschillende landen. We hopen dat meer leden zich hierdoor laten inspireren. De sessies over digitaal werken (The Challenges of Working Remotely) waren een groot succes en de leden van VvG en SLCC die deze sessies bijwoonden waren er erg enthousiast over.

Als je meer wilt weten over hoe deel te nemen aan activiteiten van het IIMC of over zaken als certificering, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Sarah Jeffries, SLCC Verenigd Koninkrijk
Hans Rijs, VVG
Bestuursleden IIMC Regio XI