Meer gemeenteraden actief op social media

Gemeenteraden maken het meest gebruik van Twitter. Van de 344, maken 110 raden gebruik van dit platform.

Het aantal gemeenteraden dat actief is op Facebook is gestegen van 50 naar 94. 48 gemeenteraden maken gebruik van Instagram. Dit blijkt uit het onderzoek “Sociale mediagebruik gemeenteraden Nederland”. De belangrijkste reden om op social media actief te zijn, is inwoners te informeren over de raadsvergadering en om in contact te komen met inwoners.

Het landelijke onderzoek is uitgevoerd door de Thorbecke Academie in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Redenen om actief te zijn op social media
De belangrijkste reden voor gemeenteraden om actief te zijn op social media is het aankondigen van de raadsvergadering (91,5  procent van de gevallen). Ook worden besproken agendapunten vaak gebruikt (54,3%) om inwoners te informeren. De helft van de gemeenteraden gebruikt social media om inwoners kennis te laten maken met raadsleden. Tot slot gebruikt 39,4% om inwoners mee te laten participeren, in contact te komen met inwoners of om het vertrouwen van de lokale democratie te versterken.

Tips en aanbevelingen 
In het onderzoek staan een aantal tips en aanbevelingen aan gemeenteraden die gebruik maken van social media of het willen uitbreiden:

  • Gebruik een (online) agenda om berichten te maken en van te voren in te plannen, zodat er voldoende ritme is;
  • Voor gemeenteraden die nog geen social media gebruiken, is het belangrijk te weten dat je met een inzet van 5 uur per week al heel veel effect kunt realiseren op contact met inwoners.
  • Om meer inspiratie op te doen en een goed beeld te krijgen wat er voor gemeenteraden mogelijk is op sociale media, zijn de platformen van de gemeenteraad van Breda en die van de gemeente Dordrecht, goede voorbeelden.

Meer informatie
Klik hier voor het volledige onderzoek “Sociale media gebruik gemeenteraden”. Klik hier voor het onderzoek “Gemeenteraden nog weinig op Facebook en Twitter te vinden” (2016). Wil je meer weten over social media en hoe je dit effectief kunt inzetten? Klik dan op de leermodule over social media gebruik voor raadsleden.