Lelystad deelt ervaringen Motiemarkt

Onlangs organiseerde de gemeente Lelystad een seminar over de Motiemarkt, die nu bekend staat als de Ideeënmarkt.

Het seminar bood inzicht in de Lelystadse aanpak van dit initiatief, dat inwoners de gelegenheid biedt om bij te dragen aan concrete stadsontwikkeling.

Met inmiddels zeven Motiemarkten en een KinderMotiemarkt, heeft Lelystad de interesse gewekt van andere gemeenten. Tijdens het seminar werden kennis en ervaringen over het organiseren van een motiemarkt gedeeld met griffiemedewerkers, raadsleden etc. Zij zijn geïnteresseerd om een vergelijkbaar initiatief in hun eigen gemeente te implementeren.

Het hoogtepunt van het seminar was de gelegenheid voor oud-deelnemers om hun ervaringen te delen en hun ideeën voor de stad te presenteren (voorbeelden die werden genoemd: de aanleg van een vlinder- en pluktuin, steun aan een hospice en de oprichting van watertappunten in de stad). Hun enthousiasme en positieve feedback onderstreepten de waarde van de Motiemarkt als een instrument voor directe betrokkenheid tussen raadsleden en inwoners.

Ideeënmarkt
Vanaf 2024 wordt de Motiemarkt omgedoopt tot de Ideeënmarkt, een benaming die duidelijker is voor de inwoners. Dit instrument blijft een waardevolle manier om het lokale democratische proces te doorlopen, waarbij elke deelnemer van begin tot eind betrokken is.

Motiemarkt organiseren? 
Alle benodigde documentatie voor het organiseren van een Motiemarkt is beschikbaar op de website van de gemeente Lelystad