Interview Mariëtte van Erp Sonnemans

Onlangs hebben we een uitvraag gedaan naar jullie mening over onze Headlines en communicatie.

Diverse mensen gaven in de reacties aan dat ze het leuk zouden vinden om interviews met collega’s te lezen om de sociale en persoonlijke kant van elkaar beter te leren kennen. Deze maand hebben we de eer om het spits af te bijten met Mariette van Erp Sonnemans. Zij is griffier in de gemeente Asten. Lijkt het je leuk om eens een keer iets te vertellen over je zelf en je werk? Laat het dan even weten. Veel leesplezier met deze nieuwe rubriek!

Wat heeft je gemotiveerd om griffier te worden?In de basis is het mijn belangstelling voor goed bestuur. Toen ik na mijn opleiding Juridische Bestuurswetenschappen startte als ambtenaar bij de gemeente, bestond de functie nog niet. De invoering van de Wet dualisering gemeentebestuur in 2002 leidde tot grote veranderingen die ik (als bestuursadviseur en later ook als juridisch controller) van dichtbij heb kunnen meemaken. Toen de raad in 2002 de eerste wettelijk verplichte griffier benoemde, werd ik zijn plaatsvervanger. Ik vond het een voorrecht dat ik hem in dit bijzondere ambt, in het hart van de lokale democratie en op het snijvlak van politiek en bestuur in 2012 kon opvolgen.

Kun je ons een voorbeeld geven van een uitdagende situatie die je hebt meegemaakt als griffier en hoe je daarmee bent omgegaan?

Er zitten steeds uitdagingen in het aantreden van een nieuwe raad, een nieuwe burgemeester, een nieuw college of een nieuwe secretaris. Daarbij worden procedures of gebruiken ter discussie gesteld, cultuurverschillen zichtbaar en integriteit op de proef gesteld. Mijn ervaring is dat reglementen, verordeningen en protocollen ons echt kunnen helpen om op koers te blijven. In algemene zin heb ik de coronatijd wel een heel bijzondere uitdaging gevonden. Ik vind het een prestatie dat we (naast de digitale vergaderingen) met veel creativiteit en flexibiliteit hebben kunnen zorgen voor de continuïteit van fysieke vergaderingen.

Wat zijn jouw hobby's of interesses buiten het werk?Ik geniet ervan om met mijn gezin en familie en met vrienden gezamenlijke activiteiten te ondernemen. We gaan bijvoorbeeld graag naar concerten. Ook ik houd van: hardlopen, tennissen, stedentrips, kleine campervakanties, lezen, foto’s en van wandelen met de hond. Daarnaast zit ik in een beginnend moestuinclubje. In elk geval verveel ik me nooit!

Heb je een motto of levenswijsheid die jou inspireert, zowel in jouw werk als daarbuiten?

    loesje                                    loesje

Kun je een grappig of interessant feitje over jezelf delen dat jouw collega’s niet weten?Ik eet het liefst elke dag een boterham met appelstroop.