IIMC-congres

Ook dit jaar was een delegatie van de VvG aanwezig op het jaarlijkse IIMC-congres.

Dit jaar in Minneapolis, 'the bold North', zoals ze dat hier noemen. Het IIMC is de internationale organisatie van 'municipal clerks'.

Vlaggenparade
De opzet is wat formeler dan bij ons: bij de opening is er een vlaggenparade van de deelnemende landen en worden de volksliederen gezongen.

vlag

Nieuwe voorzitter
Mary Ann Hess werd gekozen tot nieuwe voorzitter: zij wil in haar bestuursjaar meer accent leggen op het internationale aspect van het IIMC.

 

mary

Workshops
De keynotespeakers spraken over soft skills, zoals de kracht van humor in het werk. Daarnaast waren er diverse workshops over vraagstukken die wij ook in Nederland kennen, zoals de omvang van een goede staf, eerlijk verlopende verkiezingen, omgangsvormen en 'civility and respect'. Dit heeft diverse inzichten opgeleverd. Ook hoorden we ervaringen van een voormalig undercover-agente. Zij spoorde drugdealers op door gebruik te maken van bodylanguage.

Certificeringsprogramma
Naast het programma zetten de bestuursleden Hans Rijs en Arnout van Kooij, CMC zich in om het certificeringsprogramma van CMC en MMC, samen met onze andere Europese zusterorganisaties, meer internationaal te maken.

delegatie

Region XI
Daarnaast is er gewerkt aan het (inmiddels volgeboekte!) werkbezoek dat Amerikaanse collega’s in september zullen brengen aan België en Nederland i.h.k. van het Study Abroad Programm. Dit loopt uit op het symposium van Region XI op 21 september in Amsterdam en sluit aan op ons eigen jaarcongres van 22 september, eveneens in Amsterdam.