IIMC congres

Van 22 t/m 25 mei vindt in Little Rock (Arkansas) het congres van het International Institute of Municipal Clerks (IIMC)plaats.

Nederland is daar ook vertegenwoordigd. Waarom gaan we eigenlijk? Aan het woord is Hans Rijs, bestuurslid van de Vereniging van Griffiers en tevens bestuurslid IIMC.

Hans, wat is het IIMC congres eigenlijk?
Het IIMC congres is een jaarlijks congres voor griffiers uit de hele wereld. Hoewel de taakinvulling van een griffier verschilt per land en zelfs per staat, is de kern van het werk dat iedere griffier volksvertegenwoordigers ondersteunt. Die gedeelde factor maakt het heel interessant om ervaringen uit te wisselen, kennis te delen en nieuwe vaardigheden te leren. Tijdens het congres zijn er veel workshops over verschillende aspecten van ons werk. Ook is er voldoende gelegenheid om te netwerken. 

Wat is het doel van de Nederlandse delegatie?
Dit jaar gaan we met een belangrijke bestuurlijke boodschap op pad. Wij willen al onze opleidingen met de juiste waardering in het certificeringsprogramma opgenomen krijgen. Dat is nu nog niet het geval. Nederland vindt het (net als Amerika) heel belangrijk om griffiers te stimuleren in hun ontwikkeling en hen aan te sporen tot het volgen van opleidingen zodat ze zichzelf en ons vak, verder professionaliseren. Je kunt dan een certificaat halen (CMC of MMC). Hiermee toon je aan dat je je op diverse fronten bekwaamd hebt. Waar wij nu tegen aan lopen, is dat onze opleidingen nog niet allemaal volwaardig erkend worden door HET IIMC. Hierdoor verloopt de certificering in Nederland lastig en moeizaam. 

Onze missie is om de certificering toegankelijk te maken voor het Nederlandse model. De certificering is niet het doel an sich en gaan we ook niet verplichten maar door certificering wordt ons vak geprofessionaliseerd. Dát willen we bereiken. Arnout van Kooij (griffier in Ijsselstein) en sinds kort de contactpersoon met Amerika op dit terrein (Institute Director) gaat daarom ook mee naar het congres. 

Wie gaan er, naast jezelf en Arnout nog meer mee?
De afgelopen jaren was de delegatie klein. Er hangt namelijk toch een zweem omheen van ‘snoepreisje’. Naast dat we er natuurlijk plezier in hebben, wordt er ook gewoon hard gewerkt. We trekken altijd samen op met de Canadese, Engelse en Belgische delegaties omdat we vaak gedeelde interesses en belangen hebben. Daarnaast proberen we de Nederlandse delegatie te vergroten en laagdrempeliger te maken zodat het niet een klein ‘elite’-clubje blijft, maar er een structureel grotere groep van griffiers ontstaat die de meerwaarde inziet van internationale samenwerking. Daarom gaan dit jaar ook twee griffiers mee die een ‘grant’ hebben gewonnen (gratis toegangsticket voor het congres). Dat zijn Anna Bentschap Knook (Statenadviseur en plaatsvervangend statengriffier Overijssel) en Marjolein Teunissen (griffier Molenlanden). Marjolein werkt aan een proefschrift over agressie tegen raadsleden en gaat specifiek op zoek naar nieuwe kennis over dit onderwerp. Verder gaat Hester den Oudsten (directeur van de VvG) voor de eerste keer mee. Ook Eelco Groenenboom (griffier Albrandswaard) gaat mee. Uiteraard gaat onze VvG voorzitter, Renée Wiggers ook mee. Iedere deelnemer deelt de opgedane kennis later met de griffiers in Nederland. Hierdoor is de opbrengst van het congres zo groot mogelijk. 

Wat wil je nog meer vertellen over het belang van internationale samenwerking?
Teveel om op te noemen! Er is zoveel over en weer te leren en te halen. Kijk bijv. naar het onderwerp ‘pesten en intimidatie van griffiers’. Dit onderwerp heeft een grote impact op het functioneren en welzijn van griffiers. In Engeland zijn ze al veel verder met dit onderwerp en de aanpak ervan. Wij kunnen daarvan leren. Andersom zijn wij in Nederland verder met digitaal vergaderen. Deze kennis hebben wij weer gedeeld met de Engelsen. Intervisie en sparren zijn ook heel prettig om te doen met collega’s op afstand, ze weten wat je bedoelt en kunnen je een spiegel voorhouden. 

Omdat er veel raakvlakken tussen de griffiersfuncties zijn, is het nuttig om te investeren in de onderlinge relatie en samenwerking. Om dat nog meer te stimuleren, wil ik tot slot een oproep doen: als je geïnteresseerd bent in internationale samenwerking zijn er diverse kansen. We kunnen bijv. bespreken hoe je stage kunt lopen in een ander land, of van werkplek kunt ruilen. Ook ben ik nog op zoek naar griffiers die in oktober studenten en collega’s uit Engeland (deels) willen begeleiden. Meld je vooral ook bij mij als je geïnteresseerd bent om een volgende keer mee te gaan naar het IIMC congres. 

Dit interview is afgenomen en uitgewerkt door Marjolein Teunissen d.d. 3 mei 2022.