Het programma voor de Summer School Democratie is bekend!

Met de Summer School Democratie ga jij het nieuwe politieke jaar goed van start. Op 29 augustus kun je op Stadseiland Veur Lent in Nijmegen inspirerende colleges, workshops en masterclasses volgen, een leergang kiezen én afronden, de opgedane kennis in de praktijk brengen en van gedachten wisselen met vakgenoten. Zo zijn er colleges van organisatiepsycholoog Anje-Marijcke van Boxtel, van het Team Brunel uit de Volvo Ocean Race en hoogleraar Implementation and Change management Thijs Homan. Of volg een masterclass Deep Democracy, participatietechnieken of werken in netwerken.

Op https://www.summerschooldemocratie.nl/ vind je het programma. NB: er zijn (19-8) nog maar 8 plaatsen beschikbaar. Wie zich daarna aanmeldt. komt op de wachtlijst.

Meld je hier aan.  Let op: reserveer je plek voor een sessie door je aan te melden. 

 

Uitgelicht voor griffiers:
 

De diepe wortels van het Nederlandse poldermodel

Luc Panhuysen neemt je mee naar de tijd van Johan de Wit. Hij laat zien wat deze periode heeft betekend voor Nederland-polderland. Ons land had toen namelijk al een politieke cultuur waarin mondigheid en gelijkheid een markant klimaat schiepen. We ontdekken wat er bijzonder is aan Nederlanders en de stijl van bestuur in ons land. De lezing van Panhuysen is relevant voor iedereen die dagelijks te maken krijgt met begrippen als ‘compromis’, ‘draagvlak’ en ‘algemeen welzijn’.
 

Raad in beraad

Om erachter te komen hoe jij reageert op verschillende dilemma’s, is het van belang om geen fictieve maar juist levensechte vraagstukken voorgeschoteld te krijgen. Dat is precies wat er in de workshop ‘Raad in beraad’ gebeurt: je gaat aan de slag met een reële casus waarbij je positie moet kiezen. Hoe ga je om met initiatief van inwoners en met maatschappelijke druk? Wat betekenen de opkomst van inwonerparticipatie, de behoefte aan maatwerk en vrees voor willekeur, en het werken op zowel regionale schaal als op wijkniveau voor het raadswerk? En hoe kun je je eigen positie als raad daarin vormgeven? De keuzes die je maakt worden vervolgens uitvoerig besproken. Het werkcollege richt zich met name op raadsleden en griffiers, maar andere deelnemers krijgen een aangepaste vraagstelling bij de dilemma’s.  Dit werkcollege wordt verzorgd door Alinda van Bruggen (Wagenaar Hoes).
 

Raadsakkoorden, een andere aanpak

In de leerkring Raadsakkoorden werken 16 gemeenten gezamenlijk aan de ontwikkeling van een andere aanpak in bestuursakkoorden. Het zijn akkoorden waarin de vraagstukken en de oplossingsrichting centraal staan, zonder gedetailleerde afspraken tussen partijen. De lokale vraagstukken vormen de basis om samen te leren en elkaar te inspireren. Begin 2020 zal de handreiking Raadsakkoorden verschijnen, waar alle gemeenteraden hun voordeel mee kunnen doen. Tijdens dit werkcollege krijg je van de begeleiders en deelnemers alvast een voorproefje met inzicht in de lessen uit de praktijk. Dit werkcollege is met name interessant voor raadsleden en griffiers. Dit werkcollege wordt gegeven door Anka Visser en Lia Randsdorp.