Gevolgen avondklok voor besluitvorming gemeente, provincie of waterschap
Het kabinet wil, na instemming van de Tweede Kamer, een avondklok invoeren. Bedoeling is dat iedereen tussen 21.00 uur en 4.30 uur thuis blijft. Voor cruciale beroepsgroepen, waaronder burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiemedewerkers en bepaalde facilitaire medewerkers (zoals schoonmakers, beveiligers en ICT'ers), geldt een uitzondering: als je een digitale vergadering op locatie moet ondersteunen, mag je je tijdens de avondklok verplaatsen, mits je een Werkgeversverklaring én een Eigen verklaring avondklok kunt laten zien.
De formulieren vind je hier:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documente…
De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 4.30 uur.
Wie verstrekt of ondertekent de verklaring?
- Als facilitair medewerker kun je voor de werkgeversverklaring terecht bij je werkgever.
- Als griffiemedewerker kun je voor de werkgeversverklaring terecht bij de voorzitter van de werkgeverscommissie en/óf de burgemeester.
- Politieke ambtsdragers (raadsleden, wethouders, commissieleden) of zelfstandigen, zij die geen werkgever hebben, kunnen de werkgeversverklaring zelf invullen.
- De Eigen verklaring avondklok kun je downloaden op rijksoverheid.nl/avondklok.
Vergader je nog fysiek?
Dat hoeft niet door de tijdelijke wet ‘Digitale beraadslaging en besluitvorming’. Overweeg daarom ook om gebruik te maken van de digitale mogelijkheden die geboden zijn om niet fysiek bij elkaar te hoeven komen. Zo kunnen raadsleden die ziek zijn of in quarantaine moeten toch mee vergaderen. Ook om besmettingen te voorkomen, is het verstandig om steeds digitaal te vergaderen.
Meer weten of tips over digitaal vergaderen?
- Bekijk onze themapagina ‘Digitaal beraadslagen en besluitvorming’
- Lees de handreiking ‘vergaderen in de anderhalvemetersamenleving’ over de juridische aspecten, randvoorwaarden en praktische aspecten van het digitaal vergaderen en besluiten
- Ga naar de digitale leeromgeving voor raadsleden; de module ‘Beter online debatteren’ helpt raadsleden om goed online te debatteren.