Bregje de Jong (25) ontvangt voor het eerst als jongste griffier De Griffioen [Kennispartners]
Twintig jaar na de introductie van griffiers in gemeenten is de award voor de jongste griffier in het leven geroepen.
Op 24 augustus 2022 overhandigde Marijke van de Plasse, griffie-expert bij het bureau Necker, de Griffioen aan Bregje de Jong (25), interim-griffier bij de gemeente Dijk en Waard. Bregje de Jong: “Toen ik drie jaar geleden begon met mijn loopbaan in het lokaal bestuur had ik nooit verwacht nu een griffiersrol te vervullen, laat staan de jongste te zijn!”
In gemeenteland is de wisseltrofee bekend. De jongste burgemeester geeft de rode lantaarn door aan de volgende jongste burgemeester. Gemeentesecretarissen geven het schaap met vijf poten door. Hoog tijd dus voor een award voor de jongste griffier die wordt doorgegeven aan de volgende jongste griffier. De Griffioen staat voor kracht, flexibiliteit en creativiteit, mooie eigenschappen voor een (jonge) griffier.
Voor zover bekend ben je de jongste griffier van Nederland. Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
“Drie jaar geleden begon ik, direct na mijn afstuderen, bij Necker Interim. Mijn eerste echte baan. Wat ik precies ging doen, wist ik nog niet. Wel wist ik dat ik een bijdrage zou gaan leveren aan het lokaal bestuur, iets wat naadloos aansloot bij mijn interesses en opleidingen Politicologie en Maatschappijgeschiedenis.
Na verschillende functies op griffies, zoals commissiegriffier en raadsadviseur, en het meedraaien in veel meer van de onderzoeks- en adviestaken die Necker doet, merkte ik al snel dat het werk in deze tak van sport goed bij me past. In korte tijd deed ik razend veel ervaring op bij verschillende raadsgriffies. Kijken in de diverse keukens heeft ervoor gezorgd dat ik een brede griffie-basis heb. Kleine en grote teams, cultuurverschillen en natuurlijk gemeenteraden in verschillende samenstellingen en situaties.
In 2021 heb ik driekwart jaar voor de griffies van de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard gewerkt. Op 1 januari 2022 zouden beide gemeenten fuseren tot Dijk en Waard, dus was er meer dan genoeg werk te doen op het gebied van harmonisaties en de aanloop naar de herindelingsverkiezingen. Nadat ik een paar maanden elders op een griffie gewerkt had, bleek in mei 2022 dat de raad van Dijk en Waard op zoek was naar een interim-griffier. Na fijne gesprekken met de werkgeverscommissie hebben zij besloten mij het vertrouwen te geven deze functie de komende periode te vervullen. En gelukkig, ook de andere raadsleden en griffie-collega’s bleken dat een goed idee te vinden! Terug op het vertrouwde Noord-Hollandse nest dus.”
Was griffier wat je wilde worden als je later groot werd?
“Nee, hoor. Sterker nog, ik wist niet eens wat een griffier deed. Ik heb me verwonderd over hoe weinig we daarover op school, en de universiteit, hebben geleerd! Op dit moment, waarop ik inmiddels toch wel lijk te weten wat een griffier doet, heb ik heel veel plezier in het griffierschap.”
Was jouw keuze voor het lokaal bestuur bewust?
‘Mijn keuze voor het lokaal bestuur was zeker een bewuste. Ik realiseerde me steeds meer wat er op lokaal niveau allemaal gebeurt en hoe dicht je bij het vuur zit. Ik hou ervan om concreet resultaat na hard werken te zien. Misschien komt dat wel voort uit mijn waterpoloachtergrond. Hoe fijn is het om samen met een team hard te werken, niet alleen om op de korte termijn zaken goed te regelen, maar ook op de langere termijn mooie resultaten neer te zetten? En dan ook nog eens in een dynamische omgeving, waarin geen dag hetzelfde is en je onderhevig bent aan de bewogenheid van de politiek? Super toch!’
Wat zijn de reacties om je heen op je griffierschap?
‘Ik ben teruggekomen op een plek waar ik al veel mensen ken. Zij gaven mij het vertrouwen om de griffiers functie uit te voeren en ontvingen me met veel enthousiasme. Het heeft even geduurd voordat mensen die mij nog niet kenden begrepen dat ik de griffier ben. Die reageren soms verrast, zoals de fotograaf die een profielfoto van me moest maken: “Ben jij de nieuwe griffier? Ik had niet zo’n jonkie verwacht!” Dan ontstaat er meteen een mooi gesprek over hoe ik griffier ben geworden. Zo leuk!’
Waar zien we jou over 10 jaar?
‘Over 10 jaar? Dat is nog maar de vraag. Honkvast qua locatie ben ik de afgelopen jaren in ieder geval niet geweest. Ik ben geboren en getogen in Gelderland en via een paar omzwervingen nu terecht gekomen in Middelburg. Het meeste verheug ik me op de ervaringen, mensen en momenten die ik tijdens die komende 10 jaar zal meemaken. Dus laten we zeggen: op naar een mooie reis, zonder concrete bestemming, want ik weet nog niet wat ik wil worden als ik later groot ben.’