Bestuursadviseur Ralph de Vries stelt zich voor

Vanaf 1 november is Ralph de Vries gestart als bestuursadviseur bij de Vereniging van Griffiers. Hij stelt zich aan jullie voor.

Bij mijn sollicitatie heb ik geen standaardbrief met een overzicht van mijn kennis en ervaring geschreven, maar heb ik een gewone werkdag als bestuursadviseur op het bureau van de Vereniging beschreven. Een dag die zich kenmerkt door bellen en mailen, overleggen en afstemmen, opzoeken en onderzoeken, deelnemen en bijdragen, oppakken en doorgeven, voorbereiden en uitvoeren. Kortom een baan in het hart van de vereniging om zaken te regelen en gedaan te krijgen die bijdragen aan de rol van de griffie(r).

Mijn motivatie om deze job met beide handen aan te pakken, is mijn geloof in het democratische proces en de cruciale rol die griffiers daarbij spelen. Ik heb op alle mogelijke plekken in de politiek gewerkt, de laatste jaren met meer en minder succes als griffier. Het heeft me geleerd hoe complex en veeleisend deze functie is. Kracht en kwetsbaarheid lijken soms naadloos op elkaar aan te sluiten. Bevlogen richting geven en praktische ondersteuning verlenen vullen elkaar aan.

Als bestuursadviseur ga ik aan de slag met de verdere uitwerking en vormgeving van de agenda professionele ontwikkeling. Iedere griffier zou zichzelf moet blijven ontwikkelen en bijspijkeren en daarvoor tijd en ruimte claimen. Het actuele aanbod aan opleidingen en trainingen moet daarbij uitdagend en stimulerend zijn. Daarbij wil ik ook grenzen verkennen en andere invalshoeken suggereren, zodat gebaande paden kunnen overgaan in bergpaadjes naar onbekende vergezichten.

De certificering van trainingen en opleidingen schoeien op Nederlandse leest, is een regelrechte uitdaging die hopelijk veel griffiers zal motiveren om hun titel als CMC of MMC aan te vragen.

De internationale dimensie vind ik daarbij de bonus van deze job. De samenwerking met het International Institute of Municipal Clerks en andere buitenlandse griffiersverenigingen leert mij veel over de verschillen en overeenkomsten binnen het vakgebied van griffiers. Het biedt ook de mogelijkheid om van elkaar te leren en kennis en ervaring te delen.

Een bijzonder moment wordt het internationale symposium van Region XI, vooruitlopend op het VvG congres in september 2023. Dat vergt vanzelfsprekend een goede voorbereiding en organisatie. Het is ook een prachtige kans om de Vereniging als gastheer voor het voetlicht te brengen. Dus hou de HEADLINES de komende maanden goed in de gaten voor meer informatie, doe mee en kom!