Bemoei je ermee! D’ran op 17 en 18 mei a.s.

 

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei vindt voor de tweede keer het grote D’ranfestival van durf, democratie en dialoog. Geïnspireerd op de grote Scandinavische democratiefestivals zoals Folkemødet op het Deense eiland Bornholm,  namen de Twentse griffiers in 2017 het initiatief voor deze Nederlandse variant. De griffiers hebben hiermee een wezenlijke bijdrage geleverd aan de zoektocht om met name de regionale samenwerking te voorzien van democratische legitimatie. De griffiers zochten bewust hun heil buiten bestaande kaders en met name buiten de structuren van de WGR, en zetten volop in op de deliberatieve democratie. En hun ambitie is niet mis: het D’ranfestival is begonnen op Twentse schaal, maar zal dit jaar in de tweede editie al een Oost-Nederlands karakter dragen. Zo is de provincie Overijssel vanuit Studio Vers Bestuur actief aanwezig, maar ook verschillende kennisinstellingen zoals Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. De ambities van D’ran gaan overigens nog verder, want dit is een blijvertje. Het D’ranfestival is trots op zijn erkenning vanuit Scandinavië, want maakt onderdeel uit van de internationale organisatie van democratiefestivals.

 

Het festival wordt vooral van onderop georganiseerd: iedereen die wat te melden en te delen heeft over zijn bijdrage aan en beeld van de democratie in eigen buurt en regio krijgt een podium. Mits je meer komt doen dan zenden alleen, want dialoog staat centraal. Zo is er voor mei a.s. een tweedaags programma met meer dan 200 thema’s. Het festival richt zich vooral ook op de niet-alledaagse bezoekers, vandaar dat de vrijdag vooral gericht is op scholieren en studenten, en de zaterdag vooral een familiedag is. Raadsleden, ambtenaren en professionals worden beide dagen volop verwacht. Om te zorgen dat iedereen aan het festival kan deelnemen, is het festival gratis toegankelijk. Sprekers varieren van lokaal beroemd tot aan bijvoorbeeld Jan Terlouw en Alex Brenninkmeijer. Ook workshops van allerlei aard: hier vermelden we vooral de Kentsugi workshop, waar eventuele scherven van het kwetsbare vaasje van Rutte zodanig gerepareerd kan worden, dat het nog mooier en beter wordt dan tevoren. Ook vindt op de zaterdagmiddag een speciale meeting plaats van raadsleden en geïnteresseerden over de grip op regionale samenwerking, want dat blijft een voorwaarde voor democratie. Cultuur, muziek (grondwet de musical) en de grootste raadsvergadering van Nederland, D’ran maakt voor een groot publiek zichtbaar waar we ons als raadsleden en griffiers de hele dag voor inzetten; onze mooie democratie.

 

Combineer een bezoek aan het festival met een heerlijk bezoek aan Twente, variërend van een museumbezoek (bijvoorbeeld de tentoonstelling De naakte waarheid in het Rijksmuseum Twente, direct naast het festivalterrein) tot aan een culinaire ontdekkingsreis in één van de vele gastvrije Twentse restaurants.

 

Kijk gauw voor meer informatie op de site: www.dranfestival.nl

 

Namens de Twentse griffiers, Hans Brokers (Oldenzaal, h.brokers@oldenzaal.nl ) en Rolf Jongedijk (Enschede, r.jongedijk@enschede.nl)