Dag voor de Raad

Stadhuis Tilburg

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de gemeente Tilburg organiseren we op 13 juni de Dag voor de Raad.

De gemeenteraadsverkiezingen 2026 staan tijdens deze dag centraal.

Het programma begint om 10:00 uur (inloop vanaf 09:00 uur) en eindigt om 16.15 met een borrel. We trappen af met een plenaire opening, gevolgd door twee deelsessierondes. Daarnaast vinden de algemene ledenvergaderingen van beide verenigingen plaats.

Programma

09:00 Inloop

10:00 Opening en plenair programma
Met o.a: winnaar scriptieprijs en panelgesprek met o.a Julien van Ostaaijen en Ton Wilthagen. 

11:30 Deelsessieronde

  • Macht en Tegenmacht (Julien van Ostaaijen en Marius Bakx) 
  • Verkiezingen 2026: Wat moet je doen?
  • Levendige democratie (Noor Kanters)
  • Strategische griffier (NVvR/VvG)
  • Democratische innovatie (Charlotte Wagenaar)
  • Stadswandeling (RenĂ© Bink)

12:30 Lunch en boekenmarkt
13:30 Algemene Ledenvergaderingen
14:00 Verdiepende deelsessieronde

  • Werkgeverscommissies (Gradus) 
  • Overdrachtsdocument (&Bas) 
  • Kunstmatige intelligentie (AethiQs)
  • Dossiervorming (Notubiz)
  • Raadsakkoord / Collegevorming (Fred Loos en Lianne van Kalken)
  • Goed Lokaal Bestuur (Frank Speel en Thomas de Groot, VNG)
  • Raadscommunicatie (David Kok)
  • Ondermijning en weerbaarheid (Diana Marijnissen)
  • Gezag van de raad (Geerten Boogaard)
  • Niet-kiezers (Marcel Boogers)
  • Diversiteit (Zahra Runderkamp)
  • Toekomstverliefd (BrabantKennis)
  • Stadswandeling (RenĂ© Bink)

15.45 Gezamenlijke afsluiting
Aantrekkelijkheid van het ambt (Richard Engelfriet) 

16.15 Borrel en boekenmarkt 

Inhoud workshops

Strategische griffier/ samenwerking raad-griffie
Petra Paulides en Kirsten Ten Cate

Macht en tegenmacht
Marius Bakx en Julien van Ostaaijen
Brutaal en bescheiden. De rol van de raad als effectieve tegenmacht.

Het begrip tegenmacht staat momenteel volop in de belangstelling. Op lokaal niveau kent tegenmacht verschillende gezichten, van protesterende inwoners tot rapporten van rekenkamers en van nieuwe politieke partijen tot kritiek op sociale media. In deze deelsessie geven Marius Bakx en Julien van Ostaaijen een overzicht van de verschillende lokale tegenmachten en hun effectiviteit. Vervolgens focussen ze op de rol van de gemeenteraad. Ze betogen dat een effectieve gemeenteraad zowel brutaal als bescheiden moet zijn om een goede tegenmacht tegen het college van B&W te zijn.

Levendige democratie
Spreker(s): Noor Kanters
De democratie verlevendigen, hoe doe je dat? Of beter: hoe kĂșn je dat doen? De gemeentes Breda en Tilburg nemen je mee in hun aanpak en wat we al doende leren. Ook praten we over het meetbaar maken van de effecten van de inspanningen om de relatie tussen raad, college en inwoners te versterken. En natuurlijk gaan we aan het werk: aan het einde van deze workshop loop je weg met een paar ideeĂ«n om de democratie te verlevendigen die je morgen kunt toepassen in jouw gemeente.   

Democratische innovatie
Charlotte Wagenaar
Inhoudelijk: Het inzetten van burgerfora, referenda en andersoortige initiatieven om te komen tot democratische innovatie.

Verkiezingen 2026
Welke voorbereidingen kan/moet je treffen?
Inhoudelijk: Nog een jaar tot de gemeenteraadsverkiezingen. Wat regel je vooraf? En hoe zorg je dat de raad goedbeslagen ten ijs kan gaan in de komende raadsperiode? Onderwerpen die aan bod komen zijn: overdrachtsdocument, startprogramma, proces van collegevorming en nog veel meer.

Stadswandeling
René Bink
Inhoudelijk: Maak kennis met de stad Tilburg. We kijken naar de zichtbare invloed van het gemeentebestuur op de stad.

Werkgeverscommissie
Gradus
Inhoudelijk: Goed werkgeverschap van de werkgeverscommissie.

Wat geef je door aan de nieuwe raad?
&Bas
Met de verkiezingen van maart 2026 in het vizier wordt gedacht aan overdracht van informatie, aan het snel inwerken van de nieuwe raadsleden en hoe dit efficiënt zou kunnen. Maar hoe kunnen we het moment van de verkiezingen gebruiken om het samenspel in de hele gemeente een stap te laten maken? Wat vraagt dat van de nieuwe raad? En hoe ziet een programma er dan uit naast het starttraject dat zich richt op algemene informatie, formele rollen en instrumenten? 
Met systemische werkvormen gaan we een tandje dieper, maken we verbindingen tussen raadsleden en bouwen een stevig collectief fundament in de raad voor de nieuwe termijn. De griffie speelt hierin een cruciale rol! In een actieve workshop verkennen we samen de gewenste ontwikkeling in jouw raad en gemeente. Daar kun je zelf meteen mee verder.

Kunstmatige intelligentie
AethiQs

Raadsakkoord / collegevorming
Fred Loos
Inhoudelijk: Naar een nieuw akkoord met voldoende ruimte voor de raad.

Raadscommunicatie
David Kok
Tijdens deze workshop presenteert David Kok de resultaten van zijn onderzoeken naar raadscommunicatie en gaat hij graag met de deelnemers in gesprek over zijn conclusies. Bijvoorbeeld dat raadsleden iets vaker ook vanuit het bredere belang zouden moeten denken. En dat inwoners wél geïnteresseerd zijn in besluiten van de gemeenteraad. Maar dat het dualisme dan wel beter uitgelegd (of beter gezegd: in de praktijk gebracht) zou moeten worden. Maar vooral dat raadscommunicatie bij dit alles een belangrijke rol kan spelen. In deze workshop hoor je een visie vol overtuigingen. Gestaafd door onderzoeksresultaten, uitgewerkt in ideeën die zichzelf nog moeten bewijzen. 

Goed Lokaal Bestuur
VNG: Thomas de Groot
Democratisch vakmanschap, ethiek en integriteit, regionale samenwerking, teveel taken voor te weinig knaken en nog veel meer: er zijn tal van thema’s waar het lokale bestuur zich toe moet verhouden. De VNG heeft een speelse gespreksvorm ontwikkeld voor gemeenten, zodat zij het gesprek over Goed Lokaal Bestuur zelf kunnen voeren, met raad, college, griffie en ambtelijke top tegelijk. Tijdens deze sessie krijg je een voorproefje van deze ‘serious game’ en gaan we met elkaar in in gesprek over de ‘5 Bouwstenen voor Goed Lokaal Bestuur’. 

Ondermijning en weerbaarheid
Diana Marijnissen
Inhoudelijk: Agressie en bedreiging van ambtsdragers, met de focus op raadsleden en griffiers.

Het werknemerschap van de griffier 
Als griffier sta je midden in het politieke en bestuurlijke krachtenveld. Je hebt een unieke positie, waarbij je zowel onafhankelijk als verbindend moet opereren. Dit kan soms spanningen opleveren, met name in de samenwerking met de werkgeverscommissie. Hoe zorg je ervoor dat deze samenwerking soepel verloopt en jij je rol effectief en met vertrouwen invult? 

In deze interactieve training krijg je concrete handvatten om: 
✅ Proactief te bouwen aan een sterke relatie met de werkgeverscommissie 
✅ Communicatie en verwachtingen helder af te stemmen 
✅ Spanningen vroegtijdig te signaleren en constructief te hanteren 
✅ Je eigen rol en positie strategisch en professioneel vorm te geven 

Doel van de sessie: griffiers/griffie-medewerkers
De griffie verzorgt een cruciale functie in het functioneren van de democratie. Zij doet dat met verve in een soms uiterst complex krachtenveld. De medewerkers van de griffie zijn ook werknemer, met een werkgeversrol voor de afnemer van de diensten, de raad. Een goede en integere besturing van deze relatie kan veel rust, vertrouwen en plezier geven. Maar hoe doe je dat als het om wat voor reden dan ook allemaal niet meezit? Hoe neem je dan de regie en hoe ga je om met alle belangen? 

Slimme informatievoorziening
Notubiz: Dudok van Dalen
Tijdens deze workshop nemen we je mee in de wereld van slimme informatievoorziening. Je ontdekt hoe je met behulp van artificial intelligence en themagericht werken snel en efficiënt informatie vindt binnen het raadsinformatiesysteem. Met de verkiezingen van 2026 in zicht is het essentieel om het politieke geheugen veilig te stellen en nieuwe raads- en statenleden een vliegende start te geven. Wij laten zien hoe AI en themadossiers kunnen helpen bij het structureren en ontsluiten van relevante informatie, zodat griffiers hun volksvertegenwoordigers én inwoners optimaal kunnen ondersteunen. Ontdek de geïntegreerde mogelijkheden en praktische tools binnen NotuBiz en maak het verschil in jouw gemeente of provincie! 

Aanmelden

De aanmeldingen en het inschrijven voor de verschillende programma onderdelen verloopt via de Networkapp. Je kunt je aanmelden voor de voorinschrijving door het aanmeldformulier in te vullen op Dag voor de Raad | Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Voor een soepel proces vragen we om dit uiterlijk 4 mei te doen.

Noot: het gaat om een voorinschrijving. Voor de definitieve inschrijving, alsook de inschrijving voor de deelsessies, zal gebruik worden gemaakt van de Network-app.Â