Atheense Dialoog: Begin met het Waarom (vol)

Gradus Groep, Stadsring 105, 3811 Amersfoort

I.h.k. van de agenda Professionele ontwikkeling organiseert de VvG voor de tweede keer een Atheense Dialoog.

O.l.v. Eelco Groenenboom (MMC, griffier te Albrandswaard), verkennen en bespreken max. 10 deelnemers gedurende een dag leiderschapsideeën en -inzichten met het oog op de dagelijkse praktijk a.d.h.v. het boek 'Begin met het Waarom' van auteur Simon Sinek.

Athenian Dialogues
Atheense Dialogen zijn uniek in opzet en benadering. Je leest voorafgaand het keuzeboek. Gedurende een dag bespreek je met collega’s de ideeën en lessen uit het keuzeboek en toetst die a.d.h.v. eigen ervaringen en casussen. Daarbij wordt je geholpen en uitgedaagd door een ervaren begeleider van deze dialogen. Jouw verhaal en inzichten krijgen alle ruimte in een uitnodigende en vertrouwelijke setting. Hierbij wordt van alle deelnemers een open en onderzoekende opstelling gevraagd.

Dialogen gaan verder dan een simpele boekbespreking. Het onderlinge gesprek geeft je handvatten om persoonlijk verder te groeien en de opgedane inzichten in de dagelijkse griffiepraktijk toe te passen. Na afloop van deze dialoog weet je waarom “waarom” vragen zo belangrijk zijn om te kunnen (leiding) geven en verbinden.

De Atheense Dialogen vormen een onderdeel van het opleidings- en professionaliseringsprogramma van het International Institute of Municipal Clerks. Voor deze goedgekeurde Atheense Dialoog kun je 3 punten voor de  certificering als Certified Municipal Clerk of Master Municipal Clerk verdienen wanneer je de test hebt gedaan. Vanzelfsprekend krijg je na afloop een certificaat voor het succesvol voltooien van de dialoog.

Keuzeboek
Wat hebben Steve Jobs, Martin Luther King en de gebroeders Wright met elkaar gemeen? In eerste instantie niet zoveel. Er is echter één ding dat deze personen met elkaar verbindt, namelijk dat ze allemaal als geen ander begrepen dat niemand interesse heeft voor een idee, een project of een product, zonder te begrijpen “waarom” het eigenlijk bestaat.

'Begin met het Waarom' is een theorie van Simon Sinek. Hij stelt dat je in je communicatie moet starten met je drijfveer, je passie en je doel. Dit is de kern van de gouden cirkel. Die bestaat uit waarom, hoe en wat. Door te beginnen met het waarom, kun je mensen inspireren en een duurzame relatie met je medewerkers, volksvertegenwoordigers en anderen opbouwen. Dit betekent niet dat je het verdienen van geld of roem moet najagen, integendeel zelfs. Het betekent dat je een betekenisvol leven moet leiden en anderen moet inspireren. De opbrengst komt dan uiteindelijk vanzelf.

Programma in vogelvlucht
De inloop met koffie/thee en iets lekkers is vanaf 9:00 uur in de bibliotheek van de Gradusgroep in Amersfoort. Om 9:30 uur start facilitator Eelco Groenenboom met een kennismakings-ronde en een toelichting op het programma. Van 12.30 tot 13.30 uur is er een gezamenlijke lunch en vanaf 16.30 uur vindt er ter afsluiting een borrel plaats.

Aanmelden
Deelname aan deze tweede pilot is gratis. Aanmelden kan via dit formulier vóór 12 januari 2024. De dialoog kent een maximum van 10 deelnemers op basis van volgorde van aanmelding. Je deelname wordt na aanmelding definitief per mail bevestigd. Deelnemers dienen voorafgaand aan de dialoog zelf het keuze-boek aangeschaft en gelezen te hebben. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat van voltooiing voor het invullen van een persoonlijke test. Wanneer je de test niet wilt doen, dan ontvang je in ieder geval een certificaat van deelname. Van alle deelnemers wordt gevraagd de pilot aan de hand van een evaluatie te beoordelen.

Meer informatie
Wil je alvast meer weten over Simon Sinek en waarom hij met het “waarom” begint? Bekijk dan hier zijn TED lezing uit 2009. Heb je vragen of wil je meer informatie? Dan kun je terecht bij Ralph de Vries (bestuursadviseur VvG), E-mail: ralph.devries@griffiers.nl of via: 06-21154871