Direct naar Hoofdmenu / Zoekveld
Home / Uit de verenigi... / De onverwachte ... / Kuneke Schraage...

Kuneke Schraagen, griffier gemeente Ooststellingwerf

INTERVIEW GRIFFIER

Beschrijving

 

kuneke-schraagen

Wat heb je voorafgaande aan de functie van griffier gedaan?

Na mijn studie Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen ben ik gaan werken bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Regio De Friese Wouden. Vervolgens ben ik loco- secretaris en later secretaris geworden bij de Regio Centraal Groningen. Na deze boeiende functies ben ik overgestapt van het verlengd lokaal bestuur naar het lokaal bestuur, als sectorhoofd Welzijn bij de gemeente Leek. Sinds september 2002 ben ik als griffier in dienst bij de gemeente Ooststellingwerf.

Wat trekt je vooral aan in de functie van griffier?

Wat mij vooral aanspreekt is het pionieren in deze functie. Zoals voor veel collega's geldt ook voor mij, dat het nadenken en lezen over vernieuwing en dit omzetten in de praktijk een interessante opdracht is. Wat is je rol als griffier ten opzichte van de raad, raadsvoorzitter, secretaris, college en ambtelijke organisatie. Wat is je positie als griffier voor ondersteuning van de raad in hun volksvertegenwoordigende rol? Allemaal nieuwe onderwerpen waar je mee te maken krijgt en waar je met vallen en opstaan probeert de raad op een zo'n goed mogelijke wijze te ondersteunen. Verder is het interessant om te werken op de scheidslijn tussen politiek en ambtelijke organisatie. Ook de processen van bestuurlijke besluitvorming blijven mij boeien.

Wat verwacht je van de dualisering binnen jouw gemeente?

Doordat de taakverdeling tussen het college en de raad uitkristalliseren, zal de komende tijd de aandacht van de interne processen (zoals agendacommissie, presidium, stuurgroep Dualisme en allerhande verordeningen en afspraken) meer op de externe processen komen te liggen. Meehelpen nadenken over de contacten met de burgers en dat op een creatieve wijze vorm geven. Naast de advisering op procesniveau, ook vooral meedenken over praktische zaken.

Hoe zorg je ervoor dat de burger er iets van merkt?

Dit blijft een belangrijk aandachtspunt. Ik denk dat het belangrijk is dat de contacten van de fracties met de burgers en vooral instellingen goed onderhouden worden en blijven. Verder ben ik aan het nadenken op welke wijze ik als griffier de raad (nog) beter kan ondersteunen met meer voorlichting en pr. Ook ondersteuning geven aan de opzet van een politiek café kan een mogelijkheid zijn.

Hoe houd je je professionaliteit als griffier op peil?

Ik heb de leergang griffiers van de Bestuursacademie gevolgd. Daarnaast ben ik voorzitter van de Friese kring van griffiers en wij organiseren met veel enthousiaste collega's ongeveer vijf keer per jaar bijeenkomsten met een inhoudelijk karakter en daarnaast ook ruimte voor collegiale advisering. Tot slot lees ik veel om op de hoogte te blijven van allerhande nieuwe ontwikkelingen. Deze nieuwe website zal daar zeker een onderdeel van zijn, want we zijn van plan om boeken, rapporten en anderszins leesbare zaken op onze eigen website te plaatsen.

Welk boek ? welke film ? welke hobby ?

Mijn favoriete boek is al jaren "De ontdekking van de hemel" van Harry Mulisch. Ik lees met plezier allerhande boeken over en van mensen die in het openbaar bestuur functioneren of hebben gefunctioneerd, maar ook Nederlandse en buitenlandse literatuur en lectuur, als ik tijd heb (lees: vrij beperkt). Verder lees ik met veel plezier boeken voor aan mijn dochters, met name van Annie M.G. Schmidt zoals "Pluk van de Petteflet" en "Pluk redt de dieren".

Hobbies zijn momenteel hardlopen, tennis, Power plate en gezellig eten met vrienden en familie.

02 aug 2004


Uitgelicht

Quick links

Partners


Zoeken in de website: